مقالات

رمز و راز غذا و آشپزی

راز غذا

غذاها می توانند مانند دارو در بدن عمل کنند غذایی که می خوریم می تواند در ما ایجاد شادی ناراحتی خشم یا عصبانیت کند. از طرفی با خوردن غذاهای نامناسب ممکن است در بدن خود احساس ناراحتی کنیم یا برعکس با خوردن بعضی مواد غذایی درد در قسمت های مختلف بدن را کاهش دهیم چرخ های مستمر بین انسان و طبیعت وجود دارد، غذاها خالق هستند و مخلوق را می سازند اگر اعتقاد داشته باشیم خالق غذایی که تهیه می کنیم، هستیم و خود را قسمتی از مخلوقات جهان بدانیم با خوردن غذا هر روز حیات خود را تثبیت می کنیم.

می توان گفت غذا شخصیت انسان را می سازد وقتی خوردن یک ماده ی غذایی باعث رشد و نمو ما می شود به ما حیات می دهد و سلامت ما را تضمین می کند پس بر تک تک اعضا و جوارح ما تأثیر دارد. همچنین خوردن غذا بر اعصاب و روان ما مؤثر است. وقتی با خوردن مواد غذایی می توانیم بر افسردگی و عصبانیت خود غلبه کنیم و حس شادی و نشاط در خود به وجود آوریم و می توانیم بگوییم غذا اثر مستقیم در شخصیت ما دارد.

شیوه های طبخ غذا

انواع روش های پخت غذا با درجه حرارت های مختلف سبب تولید ارتعاشات متفاوت در غذا می شود.

طعم سبک: وقتی غذا را با سرعت کم با میزان کمی نمک یا بدون آن تهیه کنیم غذا طعمی سبک دارد چنین غذایی برای افرادی که دچار تنش هستند و تحت فشارند بسیار مناسب است، ضمن آن که آرام بخش و سبب فعال شدن است.

کودکانی کـه بـه طور طبیعی فعال و شادند و از انرژی پایان ناپذیری برخوردارند و سوخت و ساز بدن شان است با استفاده از این کیفیت و نوع غذا می توانند انرژی خود را تأمین کنند. این نوع غذا سبب تحریک جریان ذهنی و عصبی کودک می شود و به وی کمک می کند تا قدرت اراده ی خود را به کار گیرد.

 طعم هماهنگ : اگر غذا با حرارت کم و در زمان طولانی تر و بدون فاصله انداختن در پخت تهیه شود، کیفیتی صبورانه دارد و سبب آرام شدن فرد عصبانی خواهد شد.

طبخ بیشتر: استفاده از نمک، روغن، گرما و زمان بیشتر، سبب می شود انرژی غذا متمرکز شود و استفاده از چاشنی های بودار، باعث سرزنده شدن و مقوی شدن غذا می شود خوردن این غذا برای افرادی که غیر فعال و ضعیف هستند و کسانی که علاقه خود را به غذا خوردن و زندگی از دست داده اند مناسب است. اعمالی مانند پوره کردن، هم زدن و ورز دادن به مخلوط شدن متناسب و انرژی یافتن غذا کمک می کند و هنگامی که این اعمال با عشق و محبت انجام شود سبب تحریک دستگاه گوارش ضعیف و شادی و فعالیت می شود در مواردی که کیفیت غذا متنوع و متعادل است، باید با توجه به فصل و نیاز افرادی که غذا می خورند از تلفیق روش های فوق استفاده کرد. هر فرد در سنین مختلف مزاج و شرایط جسمی متفاوتی دارد. متعادل کردن آرام ساختن و انرژی دادن به غذا سبب تطبیق انسان با چرخه ی طبیعی و تغییرات انگیزشی به ویژه در کودکان خواهد شد.

شرایط جغرافیایی در آشپزی و غذا

آیا تا به حال به این فکر کرده اید که چرا مردم جنوب با وجود هوای گرم این منطقه، مردم غذاهایی با طبع گرم مصرف می کنند و مردم شمال با وجود رطوبت و خنکی، از مواد غذایی با طبع سرد استفاده می کنند.

محصولات عمده ی هر منطقه وارد عادات غذایی مردم می شود، برای مثال برنج، زیتون، ماهی و تخم مرغ در شمال کشور زیاد مصرف می شود. حتی اهالی بعضی شهرهای شمالی در وعده صبحانه هم برنج می خورند. در جنوب کشور نیز ماهی به دلیل فراوانی و تنوع آن، مصرف زیادی دارد، در حدود چهل نوع خورش در این ناحیه با ماهی تهیه می شود، بنابراین دلیل اول این  موضوع تجارت و اقتصاد است.

دلیل دیگر اقلیم است، وقتی مردم جنوب در آب و هوایی گرم رندگی می کنند، طبع آن گرم می شود و به غذاهای گرم تمایل دارند. در برخی مناطق جنوب، به دلیل رطوبت زیاد هوا و برای پیشگیری از عوارض ناشی از رطوبت، مصرف ادویه هایی مانند فلفل و زنجبیل بیشتر است . جنوبی ها از خرما هم زیاد استفاده می کنند، یک دلیل آن، عادت غذایی است ولی دلیل دیگر این است که هوای گرم باعث افزایش تعریق می شود، در نتیجه حرارت بدن کاهش می یابد و به احساس ضعف و ناتوانی منجر می شود، خوردن یک شیرینی طبیعی مثل خرما یا انبه، این ضعف را جبران می کند.

چگونه مانند لئوناردو داوینچی آشپزی کنیم؟

اگر کتاب چگونه مانند لئوناردو داوینچی فکر کنیم را خوانده باشید، در قسمتی از آن مطلبی آمده است با عنوان « چگونه مانند لئوناردو داوینچی آشپزی کنیم! » فقط انسان های خلاق و باهوش می توانند توجه کافی به حواس خود داشته باشند و آنها را تقویت کنند نقاشی بزرگ مانند داوینچی چندین موضوع را درباره آشپزی مطرح کرده که پرداختن به آن خالی از لطف نیست شاید این نکات در ذهن شما هم جرقه ای باشد و شما را به آشپزی علاقه مند کند.

کنجکاوی: کنجکاوی تمایل دورنی یا عطشی دیداری است. در آشپزی با کنجکاوی به نکات مثبتی دست می یابید که تا حدودی کارتان را راحت می کند با حس کنجکاوی می توانید بفهمید دوستان و میهمانان شما به چه غذایی علاقه دارند و مطابق سلیقه ی آن ها آشپزی کنید. با توجه به فصلی که در آن هستید می توانید غذای گرم ( سوپ، آش ) یا غذای سرد ( مثل سالاد و دسر ) تهیه کنید. حس کنجکاوی به شما کمک می کند هنگام خرید مواد غذایی تازه را تشخیص دهید و غذایی خوشمزه با طعم و رنگ و بوی خوب آماده کنید.

تجربه اندوزی: از تجربه هایتان استفاده کنید و اشتباهاتی را که در زمینه ی پخت و پذیرایی داشتید، اصلاح کنید.

تقویت حواس: اهمیت دادن به رنگ، بو، طعم و بافت غذا باعث افزایش دقت و تقویت حواس می شود، به علاوه رنگ های خاص محیطی اشتها آور را طراحی کنیم.

توجه به ناشناخته ها: وقتی میهمانی تشریفاتی برگزار می کنیم همواره نگران این هستیم که غذا چطور از آب درمی آید که با کمی اعتماد به نفس و شناخت خود می توانیم این مشکل را حل کنیم.

نگرش مجموعه ای: این موضوع دو بخش دارد، بخش اول مبتنی بر علم آشپزی است و در بخش دوم، با استفاده از تصویر ذهنی و کلمات تأکیدی مثبت، به بهتر شدن غذا کمک می کنیم.

توجه به جسم: غذایی که می پزیم باید برای سلامتی بدن مفید باشد بعد از خوردن غذا حس خوبی به ما دست بدهد و از خوردن آن لذت برده باشیم.

شکرگزاری : در همه ی ادیان، به شکر خدا قبل یا بعد از غذا توجه شده است. این عمل هم تشکر از خدا برای نعمت هاست و هم باعث افزایش رزق و روزی می شود.

ژانر در آشپزی

خورد وخوراک و آشپزی در فرهنگ ما ایرانی ها جایگاه ویژه ای دارد، ولی در برخی فیلم ها و سریال ها چندان به این موضوع پرداخته نشده است و شکافی بین این فرهنگ و فیلم ها و سریال های ایرانی وجود دارد. از آن جا که فیلم و سریال می تواند تأثیر زیادی در زندگی افراد بگذارد شاید اگر به این موضوع بیشتر پرداخته شود در ایجاد علاقه به آشپزی مؤثر باشد. در کشورهایی که آثار نمایشی آنها حتی به صورت گذرا درباره ی آشپزی و غذاها حرفی برای گفتن دارد و گاهی آثاری در ستایش هنر اشپزی و اهمیت به غذا تهیه می شود مردم به مراتب بیشتر به خوراک و آشپزی اهمیت می دهند.

اشپزی در ایران از دیرباز یک فرهنگ بوده و نوعی امتیاز برای خانم ها محسوب می شده است این امر نه تنها در رسم و رسوم ما ایرانی ها جای دارد یک تفریح به شمار می آید، ولی اگر بخواهیم این فرهنگ را حفظ کنیم و سینه به سینه به نسل جدید منتقل کنیم نیاز جدی به فرهنگ سازی داریم.

یکی از راه های فرهنگ سازی پرداختن به این موضوع در فیلم ها و سریال هاست که جذابیت خاصی دارد ما اغلب با شخصیت اصلی فیلم، همسان انگاری می کنیم و اگر این شخصیت آشپزی موفق، با انگیزه و خلاق باشد می تواند ما را به آشپزی علاقه مند و مشتاق کند.

آشپزی در سفر

از قدیم گفته اند جاده آدم را گرسنه می کند! البته گفته ریشه ی پزشکی دارد خوشی سفر غدد را به فعالیت بیشتر وا می دارد و سوخت و ساز را بیشتر می کند و همین امر سبب زیاد شدن اشت ها می شود.

آیا شما از آن دسته افرادی هستید که لذت سفر را با آشپزی دو چندان می کنید یا آشپزی در سفر را یک معضل و مشکل می دانید؟ آشپزی بخش جدا نشدنی سفر است. اگر می خواهید غذای سالم و باب میل بخورید پیشنهاد ما این است که آشپزی در سفر را امتحان کنید. طعم غذا روی آتش می تواند تجربه یک طعم جدید باشد درست کردن غذا روی آتش فرصتی است که بیشتر در هنگام سفر دست می دهد و با وجود تمام محدودیت هایی که از نظر مواد غذایی و وسیله داریم بیشتر از آشپزی در منزل لذت می بریم طعم غذاهایی که روی آتش و در طبیعت می پزیم، با

غذایی که در خانه آماده و میل می کنیم تفاوت دارد. یکی از غذاهایی که می توانید روی آتش کباب کنید و تهیه ی آن در سفر و طبیعت بسیار آسان است، ماهی است. ماهی طبیعتی سرد و مرطوب دارد و فقط در صورتی که کباب شود سردی آن گرفته می شود با سرخ کردن خاصیت سردی در ماهی می ماند.

بهترین شیوه مصرف مواد غذایی

ممکن است از بسیاری از سبزیجات یا مواد غذایی خوشمان نیاید در صورتی که بسیار مفید و سودمندند با اندکی ابتکار و خلاقیت می توانیم همه ی این مواد غذایی مفید را به گونه ای مزه دار کنیم که بسیار لذیذ و خوش طعم شود و از خواص آنها بهره مند شویم، برای نمونه روش های جدیدی برای استفاده از چند ماده ی غذایی پیشنهاد می کنیم:

کدو: کدو ماده ی غذایی بسیار مفیدی است، اثر ملین دارد، باعث رفع یبوست می شود تب را پایین می آورد برای امراض قلبی مفید است. کدو خون ساز است، آهن دارد و از پیری پوست جلوگیری می کند. سینه را نرم می کند و سرفه را آسان می کند برای درمان قلنج مناسب است. مغز را فعال و حافظه را تقویت می کند و باعث تقویت قوای جسمی و روحی است با خوردن کدو می توانید خوابی راحت را تجربه کنید. بیشتر افراد رابطه ی خوبی با کدو ندارند و به جز آب پز و سرخ کردن روش دیگری برای پخت کدو نمی دانند پیشنهاد ما این است که به جای خرد کردن خیار در ماست از کدو استفاده کنید و کدو را همراه با ماست و نعنا میل

کنید البته راه های زیادی برای خوردن لذیذتر کدو وجود دارد که با اندکی، ابتکار می توانید آن را تهیه کنید.

کرفس: سرشار از ویتامین و برای پوست مناسب است. ضد رماتیسم و درد مفاصل را علاج می کند عروق را باز می کند و تقویت کننده ی قلب و ریه است. برای رفع پیچش معده مناسب است. برای نقرس مفید است، تب بر، بادشکن و ضد نفخ است. برای تنگی نفس مناسب است. سکسکه، زخم معده و روده و درد شکم را بهبود می بخشد. کرفس هم از جمله سبزیجات بسیار مفیدی است که مصرف آن محدود به تهیه ی خورش کرفس است، اما می توانید کرفس را خرد کنید و از آن در سالاد شیرازی یا سالاد کاهو و کلم همراه با چاشنی استفاده کنید یا آن را در ماست خرد کنید و همراه با نعنا میل کنید.

چای سبز: چای سبز ضد چربی و تقویت کننده ی معده است و خاصیت تب بر دارد. چای سبز تقویت کننده ی اعصاب است و به عنوان داروی ضد افسردگی مصرف می شود و باعث نشاط و سرزندگی است. کاهش دهنده ی وزن و اندازه دور کمر است از چای سبز می توان کیک چای سبز تهیه کرد؛ به این ترتیب که کیک را به صورت اسفنجی درست می کنیم و از پودر چای سبز به صورت آماده یا چای سبز آسیاب شده بر روی کیک استفاده مي کنیم.

مواد غذایی زیادی وجود دارد که می توان از روش های جدید برای خوردن آن ها استفاده کرد.

آشپز خانه ی دوست داشتنی من!

در گذشته به جای واژه ی « آشپزخانه از مطبخ » استفاده می شد؛ البته تفاوتی بین آشپزخانه و مطبخ وجود دارد. مطبخ فضایی خانگی ویژه ی پخت غذاست که بیرون از ساختمان اصلی و در فضایی دور از دید دیگران قرار می گیرد؛ فضایی تاریک، دودآلود فاقد تزئینات و فاقد تهویه هوای مناسب. در این فضا تنها کار پخت غذا صورت می گیرد و انبار کردن مواد غذایی، نگهداری ظروف، شستن ظرف های کثیف و نیز خوردن غذا همگی در فضاهای جداگانه خارج از آن صورت می گیرد اما آشپزخانه فضایی خانگی ویژه ی پخت غذاست که درون ساختمان اصلی و در معرض دید دیگران است؛ فضایی روشن، تمیز، رنگارنگ و دارای تزئینات و نیز دارای سیستم تهویه هوای مناسب است. در این فضا علاوه بر پخت غذا انبار کردن مواد غذایی نگهداری ظروف، شستن ظرف های کثیف و نیز صرف خانوادگی غذا صورت می گیرد آشپزخانه را می توان به چهار قطب اصلی تقسیم کرد؛ یک قطب مخصوص انجام کارهای خشک مثل خرد کردن مواد غذایی و استفاده از وسایل برقی یک قطب برای انجام کارهای مربوط به آب مثل شستن ظروف یک قطب مخصوص آشپزی و یک قطب مخصوص انبار کردن که محل قرار گرفتن یخچال کابینت ها و قفسه هاست. این تقسیم بندی باعث نظم در آشپزخانه ی شما خواهد شد. می توانید در آشپزخانه ی خود از گلدان های شیشه ای با خاک پر شده است و داخل آن سبزیجات تازه و مورد نظرتان را پرورش داده اید نیز استفاده کنید.

راز موفقیت برندها

در هر کشوری بر اساس فرهنگ و ذائقه ی مردم یک برند می تواند شهرت یابد در صنایع غذایی ذائقه حرف اول را می زند هر چند سال یک بار نسل جدید به کشورهای دیگر سفر می کنند و سبک زندگی عوض می شود در برنامه های آموزش آشپزی غذاهای کشورهای دیگر آموزش داده می شود و بدین ترتیب ذائقه ی مردم هم تغییر می کند؛ بنابراین در چاشنی ها نیز باید هر چند سال یک بار تنوع ایجاد کرد.

 فرمولاسیون: تفاوت کارخانه های مهم مواد غذایی با یکدیگر در فرمولاسیون آن هاست و هر کارخانه فرمولاسیون ویژه ای برای تولید محصولات خود دارد تمایز طعم محصولات در فرمولاسیون آنهاست و فرمولاسیون هر شرکت جزو اسرار آن شرکت است. شرکتی که برای صرفه جویی در هزینه ها در مواد فرمولاسیون کوتاهی کند هیچگاه نمی تواند فروش موفقی داشته باشد .

فرمولاسیون بر اثر گذشت زمان و تغییر ذائقه می تواند تغییر کند یک برند خلاق برای تولید محصول جدید، درباره ی وضعیت بازار سلیقه نیاز و احتیاج مردم تحقیق می کند واحد تحقیق و توسعه واحد مارکتینگ و مهندسی بازار در هر شرکتی می کوشد تا نیاز بازار را بفهمد و برای این کار از گروهای سنی اجتماعی اقتصادی مختلف نظر سنجی می کند بر این اساس می توان تشخیص که در چه گروه های سنی و در چه شهرهایی تولید یک محصول می تواند با اقبال بیشتری مواجه شود توجه به صنایع غذایی در هر جامعه ای ضروری است؛ در حقیقت بالاترین پوشش مردمی به صنایع غذایی متعلق است، زیرا هیچ زمانی وجود ندارد که مردم به غذا نیاز نداشته باشند. در حالی که در شرایط مختلف زندگی ممکن است از بسیای از محصولات دیگر چشم پوشی کنند.

برای تبدیل شدن به یک برند موفق باید به اصول مشتری مداری و رعایت دقیق حقوق مصرف کننده اهمیت داد. یک برند معروف بـرای تهیه ی مواد اولیه می تواند در کنار کارخانه، مزرعه ای را برای کشت محصول فراهم کند تا مواد اولیه با کیفیت بهتر و زیر نظر خود کارخانه تهیه شود. راز موفقیت برندها، توجه مداوم به کیفیت، کنترل کیفیت، مشتری مداری و ارائه خدمات بیشتر به مصرف کننده است.

آشپزی ورزش جسمی و ذهنی

آشپزی رشته ای جداگانه در ورزش نیست ولی بسیاری از کارهایی که در هنگام آشپزی می کنیم با تحرک و فعالیت همراه است، مانند خرد کردن، رنده کردن، سرپا ایستادن، حرکات دست و ….

آشپزی را می توان ورزش ذهنی هم محسوب کرد؛ به ویژه برای کسانی که به طور فطری آشپزند و به آشپزی علاقه ی خاص دارند. این افراد بدون نیاز به کتاب آشپزی، ترازو و اندازه گیری آشپزی می کنند و تنوع و خلاقیت، حرف اول را در آشپزی آن ها می زنند؛ تلاش برای خلق یک غذای جدید با طعم نو می کنند؛ در حالی که عده ای این افراد لحظه به لحظه ورزش ذهنی می کنند بدون کوچک ترین خطرپذیری از روی کتاب آشپزی با پیمانه و اندازه گیری دقیق در چارچوپ و نظم خاصی آشپزی می کننـد و تـصـور می کنند نباید در دستور پخت غذا هیچ گونه دخل و تصرفی صورت گیرد. در نظر آنان قوانین آشپزی تغییرناپذیر است این افراد نه تنها از آشپزی به عنوان ورزش ذهنی استفاده نمی کنند از آن لذتی هم نمی برند.

سفره ی سحر آمیز

سفره یا میز غذا نوعی چارچوپ و حد مرز است. سفره مقدس است فضایی آرام و به دور از تنش و ناراحتی برای ما ایجاد می کند. به محیطی که در آن غذا می خورید اهمیت بدهید سفره ی غذا را باید در جایی پهن کنید که آرام بخش و اشتها برانگیز باشد و شما را سر ذوق آورد و باعث شود از خوردن غذا لذت ببرید سفره را در نورگیرترین جای منزل پهن کنید نور تأثیر شگفت انگیزی در تحریک اشتها و بانشاط شدن دارد. وقت کافی به غذا خوردن اختصاص دهید؛ حداقل سی دقیقه برای غذا خوردن نیاز است غذا خوردن نوعی فعالیت اجتماعی است و محور جمع شدن افراد محسوب می شود. می توانید در مرکز سفره یک ظرف سالاد بگذارید که به زیبایی تزئین شده باشد؛ این کار هم سفره را زیبا می کند و هم باعث تحریک اشتها می شود استفاده از رنگ های متنوع در سفره می تواند در اشتها و روحیه ی افراد اثر بگذارد.

آشپزی با تمام حواس

به خاطر داشته باشید نباید از غذا خوردن برای کنترل احساسات و هیجان ها استفاده کرد کسانی که به هنگام عصبانیت، بیکاری یا غم و غذا می خورند فقط غذا خورده اند؛ همان کاری که به افزایش وزن منجر می شود تاثیر غذا در زندگی بیش از آن است که فقط حس گرسنگی را برطرف کند.

خوردن غذا هنگامی که خسته ایم استرس داریم یا ناراحت هستیم، تابع یک چرخه ی معیوب است که باعث افزایش وزن و سوء تغذیه می شود. دما، رنگ محیط، زبان حواس و حتی یادآوری خاطرات مثبت می تواند بر مزه ی غذا تأثیر بگذارد.

هنگام غذا خوردن بیشتر از دو حس بینایی و چشایی استفاده می کنیم و چون به بافت بو و رنگ غذا توجه ی نداریم، ممکن است حواس دیگرمان تنبل شوند. رنگ اطلاعات مهمی درباره ی طعم غذا می دهد؛ به عنوان مثال مواد غذایی قرمز و نارنجی اغلب شیرین انـد. بنابراین از شکر کمتری در پخت این مواد استفاده می کنیم. البته محققان معتقدند انتظارات مردم در ارتباط دادن رنگ با طعم یک خوراکی از تجربیات پیشین آن ها سرچشمه می گیرد حس چشایی نیز نسبی است و تحت تأثیر عوامل محیطی قرار دارد.

دانشمندان معتقدند تاکنون شش مزه ی شیرین، شور، ترش، تلخ، گوشتی و چرب شناسایی شده است. طعم شیرین در قسمت جلوی زبان حس می شود، شوری در گوشه های کناری، تلخی در انتهای زبان و ترشی در گوشه های کناری بالای زبان حس می شود. البته هنوز احتمال شناسایی مزه های جدید وجود دارد. ما برحسب عادت غذاها و خوراکی ها را با توجه به مزه بو و شکل شان شناسایی می  کنیم. ولی بهتر است درباره ی برخی خوراکی ها به صدایی که تولید می کنند هم توجه کنیم. مانند سبزیجات، هویج، چیپس و خیار تشخیص ترد بودن یک غذا یا خوراکی تا حدی به شنوایی مربوط است. پژوهشگران معتقدند صدای خوراکی ها با طعم آنها در ارتباط است. درصد بالایی از آنچه از مزه ی غذا احساس می کنیم، به بوی آن بستگی دارد و درصد اندکی به مزه مربوط است؛ به عنوان مثال رایحه ی وانیل، کارامل و توت فرنگی الهام بخش مزه های شیرین است. « طعم احساس حاصل از چشیدن یک ماده ی غذایی و درک مزه و بوی آن است.»

تقویت حواس پنجگانه

یک راه لذت بردن بیشتر از غذا درک آن با همه ی حواس پنجگانه است. حس چشایی وجود جوانه های چشایی روی زبان باعث درک مزه ها می شود قسمت اصلی حس چشایی روی سطح فوقانی زبان است. زبان دارای پنج تا دوازده هزار پرز چشایی است هر یک از این پرزهای چشایی به طور متوسط از پنجاه گیرنده حسی تشکیل شده که عمر مفید آنها ده روز است. زمانی که غذا را وارد دهان می کنیم یا کمی قبل از آن غدد بزاقی شروع به ترشح می کند بزاق یک حلال شیمیایی است که به کمک زبان مواد موجود در غذا را تجزیه می کند هشتاد تا نود درصد کسانی که فکر می کنند حس چشایی خود را از دست داده اند، اشتباه می کنند و حس بویایی خود را از دست داده اند، چشایی به دلیل عوامل گوناگونی ضعیف می شود؛ مانند عفونت گوش، عفونت دهان، کم خونی، کمبود آهن و مانند آن، کسانی که بعد از غذا سیگار می کشند، دو برابر دچار اختلال چشایی می شوند.

حس شنوایی: به هنگام غذا خوردن به ویژه غذاهای ترد، گوش هایتان را تیز کنید و به صدای آن گوش دهید.

قرار گرفتن در معرض صداهای بلند، کهولت سن پارگی پرده ی گوش، عفونت شدید گوش، ورزش هایی که فشار درون گوش را تغییر می دهد، باعث کم شنوایی و ناشنوایی می شود.

حس بویایی: شدت حساسیت حس بویایی صد برابر حواس دیگر است. حس بویایی قادر است ده هزار عطر و رایحه ی مختلف را از هم تشخیص دهد. بیماری های مزمن سینوسی، ضربه های شدید به سـر، سرماخوردگی شدید یا بیماری آنوسیما ( فقدان حس بویایی ) ممکن است باعث از دست دادن حس بویایی شود. از دست دادن حس بویایی در مبتلایان به آنوسیما آن ها را وادار می کند نوع دیگری از ارتباط حسی را به وجود آورند و بیشتر تلاش کنند تا غذا برایشان خوشایند شود. برخی از بیماران آنوسیما غذا های تند و پر ادویه را انتخاب می کنند و برخی هم دچار سوء تغذیه می شوند خرد کردن سبزی می تواند به این بیماران کمک کند. راه دیگر در دست گرفتن خوراکی ها و لمس و درک آنها در حالت پخته و خام است.

حس بینایی: برای لذت بردن بیشتر از غذا، با استفاده از رنگ ها نور پردازی ( برای مثال نور شمع ) و تزئین غذا، حس بینایی را تقویت کنید. دانشمندان یک روش عجیب برای خوش طعم کردن غذاها با استفاده از نوشته پیدا کرده اند. بررسی ها در مورد حواس نشان می دهد

افراد با چشمان شان بوی غذا ها را دریافته اند. دانشمندان برچسب هایی روی مواد غذایی مختلف چسبانده اند و با بررسی حالات داوطلبان دریافته اند که یک غذای بدمزه با برچسبی مثبت، خوش طعم و یک غذای خوشمزه با برچسب منفی، بد مزه ارزیابی می شود.

بررسی ها نشان می دهد که غذاها با استفاده از کلمات زیبا و مثبت در توصیف شان خوش طعم تر می شوند حس بویایی تنها بخشی از بوی مواد مختلف را پوشش می دهد و در حقیقت چشم ها هستند که به طور کامل مغز را از بوی یک ماده آگاه می کنند.

غذا خوردن، میهمانی حواس!

مراقب باشید این توصیه ها درباره استفاده از رنگ ها و توجه به حواس نباید باعث زیاده روی در خوردن غذا و در پی آن چاقی شود. توجه به حواس برای لذت بردن از زندگی و در نهایت حفظ سلامتی شماست این به آن معنی است که غذایی که می خوریم و زمانی که صرف خوردن آن می شود، مقدس و باید باعث ایجاد شادابی، حس خوب و سلامتی شود. غذایی که می خوریم انرژی و توان ما را برای شروع یک روز کاری و ادامه ی آن تأمین می کند غذا با روح و جسم ما عجین می شود؛

بنابراین نباید به آن به چشم رفع گرسنگی و ارضای یک حس نگریست. تقویت حواس هنگام غذا خوردن فقط یک آموزش و تمرین است. اگر بیاموزید از حواس خود استفاده کنید احساسات شما تقویت می شود و در همه ی کارها و در کل زندگی به یاری شما خواهد آمد. آیا احساس خوب و دلچسب خوردن غذاهای متنوع را پس از گذراندن یک دوره ی بیماری که

فقط اجازه داشتید مایعات و غذاهای ساده بخورید تجربه کرده اید؟ گویی غذا را با تک تک سلول های بدن خود حس می کنید.

سفره یا میز غذا، صحنه ی هنرنمایی شما

حواس پنجگانه، کلید درهای تجربه است؛ پس حواس خود را پرورش دهید و از غذا خوردن لذت ببرید؛ از تهیه ی یک اثر هنری با رنـگ هـایـی کـه خودتان خلق کرده اید این تمرین را با یک ظرف سالاد انجام دهید. سالاد حاوی کاهو، خیار، گوجه، هویج و کلم است و چاشنی آن آب لیموی تازه است. ظرف سالاد را با تمام جزئیات مانند رنگ، بو، مزه و صدا در نظر بگیرید. لیمو ترش را از کنار ظرف سالاد بردارید و در دست خود چندین بار بچرخانید و به خوبی آن را لمس کنید. خراشی بر روی پوست آن ایجاد کنید چشمان تان را ببندید و آن را بو کنید ( بوها به شدت روی احساسات اثر دارد ) و سپس طعم آن را بچشید؛ ترش است. رنگ آن را با تمام وجود حس کنید، تلفیقی از رنگ سفید و زرد حال سراغ سالاد بروید.

رنگ هایی زیبا و چشم نواز در کنار یکدیگر قرار گرفته است، رنگ نارنجی هویج ، رنگ سبز کاهو،رنگ  قرمز گوجه، رنگ سبز خیار و رنگ بنفش کلم، چه ترکیب رنگی نوبت به مزه ی آنها می رسد طعم تک تک آنها را بچشید، طعم سبزی و تازگی می دهد چشمان خود را ببندید و صدایی را که از خوردن هویج، خیار و کاهو ایجاد می شود گوش دهید، بو بکشید؛ بوی سبزیجات همراه با بوی خیار بسیار مطبوع است ایا تا به حال با این حس زیبا سالاد خورده بودید؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا